[caption id="attachment_19952" align="aligncenter" width="1000"] Fräschör[/caption] Jag har ganska svårt att följa recept, antingen är receptet redan en tolkning från någon annan eller så saknas det någon ingrediens, men för det mesta handlar det om att jag vill åt någon smak som saknas. Det finns inget originellt med grönärtsoppa, men det kan väl inte kännas mer vårigt med den ljusgröna färgen. Lite lustigt på grund av att svenska ärter mognar långt senare, i sommar. Som tur finns det frysta som är minst lika bra, jag har dem i soppor, röror och smoothies istället för avokado I Söderhamn har vi turen att ha många invandrare som tar in mycket grönt från södra Europa, inga plastförpackningar, utan stora blast av mynta, koriander, bladpersilja och magisk mangold. 2–3 gånger i veckan är det leverans och du måste vara ute i tid, annars tar det slut, det märks att vissa lagar mat. Vi försöker hitta en lagom blandning av att köpa lokalt som ägg, rotfrukter, lamm och mejeriprodukter. Det finns lokala fiskare med rökeri, och vi har egen plockade bär i frysen samt en Reko Ring varje torsdag. Jag älskar kyckling och gör en hel del ugnsbakad eller något västindiskt recept 2 ggr i månaden, därför finns det alltid buljong i frysen som vi kokar av allt rens. Benmärg, kyckling eller grönsaks rens med alger, att ha fryst buljong i frysen är magiskt. Jag ser det som en investering och ett bra sätt att ta hand om sånt som annars går till spillo. Jag får många DM på INSTA om vad man kan göra för att minska sitt klimat avtryck, det är alltid lite motsträvig med att ge ett ”recept” eftersom det kan vara personligt, beroende på hur man lever. Men att göra egen buljong är något alla borde göra! Något du kan göra är att utforska vad du äter, vart produkterna kommer ifrån och hur ofta du äter dem. Egentligen tycker jag att alla borde utbilda sig i miljön och klimatfrågor, den informationen som figurerar är skev och missvisande, du behöver en inre tolk. Gräslök från Kenya är onödigt, gulliga bär i plastlådor kanske ser lite härligt kontinentalt ut med en croissant men behöver vi det verkligen? Avokado industrin är lika smutsig som kokainhandlen enligt en artikel publicerad i White Guide ”Från jord till bord” av Lars Peder Hedberg, läs den. Själv har jag svårt att motstå produkter från södra Europa, framförallt Frankrike och Italien men vi ser till att när vi köper därifrån att försöka ha koll på hur det fraktades hit. I mina framtidsplaner ser jag att vi bor någonstans söderut, alltid tillgång till bra råvara och slippa importera samt inte behöva ta flyget. Hur tänker du kring det hela med maten vi äter och hur vi kommer att börja resa igen? Grönsoppa med äppelcidervinäger 3 dl svenska frysta ärtor 2 blast mangold 2 stjälkar selleri 3 stjälkar färsk mynta 3 stjälkar färsk koriander 1 färsk lök eller 3 schalottenlökar 1 vitlök 3 dl kycklingbuljong 1–2 msk kallpressad äppelcidervinäger Lite salt och svartpeppar 2–3 msk olivolja Hacka upp alla ingredienser, lägg löken och vitlöken i en kastrull med kall olivolja. Låta allt värmas och lökblandnigen bli lite glasig i tonen. Lägg i resten av det gröna och salt och peppar. Häll på ACV och fräs allt i 2–3 minuter innan du häller på buljongen, låt det puttra på låg värme i 10–15 minuter. Mixa allt tills soppan är slät och servera med lite mer svartpeppar och några gröna blad. [caption id="attachment_19950" align="aligncenter" width="1000"] Vit porslin och grönt, lite 80 tals feeling[/caption]