Detoxlife
Johanna Ljunggren ligger bakom och driver Detoxlife, både via sitt instagramkonto och här i sin blogg. Där lyfter hon fram saker i livet som hon tycker om; mode, skönhet, konst, yoga, mat och hållbarhet. Johanna har tidigare arbetat som stylist och började sedan jobba med mat från ett konstnärligt håll, i dag jobbar hon mest som matkreatör och är aktiv inom yoga.
Annons

Pita-pizza med en ostig kräm på gröna ärtor

Att ha frysta pita bröd i hemma underlättar de dagarna du vill äta gott men inte har tid. Gör en pitapizza dela upp och servera till apertivon, soppan eller med en sallad till middag.

De senaste åren har jag försökt använda mer lokala råvaror, mindre nötter och helst ingen soja. Ärtor, baljväxter, potatis och sötpotatis blir det krämiga eller ostiga pålägget jag använder till smörgåsar och pizzor. Du kan fermentera baljväxter precis som soja bönan, det blir en annan typ av miso.

Annons

Här blir den gröna-ärt krämen ett substituet för vanlig ost eller nötost. Krämen är vegan och om du tar bort ägget på pizzan blir hela rätten vegan den med men jag gillar ägget.

Grön-ärt kräm

1 dl frysta gröna ärtor
1 dl Oatly creme fraiche
1 tsk spiskummin
1 1/2 himalaya salt
1 tsk rökvatten
1 tsk chili
1 tsk oregano eller zatar
1/2 dl näringsjäst
1 tsk kallpressad äppelcider vinäger
2 msk hampa olja

Topping

1 ägg
7 små buketter blomkål
Näringsjäst

Annons

Vatten krasse eller vanlig smörgåskrasse
Svartpeppar
Botten

Pitabröd

Hur gör du?

Sätt på ugnen på 200°, om du har en pizza sten lägger du in den i ugnen, du vill att den ska bli riktigt varm för att få till en krispig botten.
Sen rostar du blomkåls buketterna med lite näringsjäst och olivolja i ca 10 minuter i en ungsform, då blir de härligt krispiga lite som popcorn.

Mixa alla ingredienser i ärtkrämen, du vill få den mjuk och utan några klumpar. Jag har alltid frysta pitabröd hemma, då kan jag enkelt och snabbt ta ut dem och få till en måltid, ett tips om du vill laga mat snabbt.

Bre ut ärtkrämen på brödet, toppa med blomkålen, mera näringsjäst, chili och knäck ägget i mitten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills ägget fått lagom konsistens, jag gillar när gulan är lös.

Ta ut pizzan och toppa med krassen och svartpeppar.

Njut!

Pimpa pizzan med krasse och blommor

Dela på:
Laddar
https://detoxlife.elle.se/mina-vanor-i-elle/