[caption id="attachment_19891" align="aligncenter" width="1000"] Pannkakor med chocolate chips[/caption] I lördags, efter en lång promenad vid havet åkte vi och köpte ägg. Äggen finns att köpa i en lada i Trönö, ca 20 minuter med bil från Söderhamn. Där säljer Henry, som jag aldrig träffat, ägg via swisch för att tjäna extra pengar. Henry är son till journalisten Po Tidholm, Po är en förespråkare för landsbygden och född i Hälsingland, nu bor han med sin familj i Trönö. Hund, hästar och höns. Att köpa ägg från Henry, som jag aldrig träffat är veckans höjdpunkt. Vi pratar lite med Karin, Po’s fru och jag kanske pussar på en av hästarna, Myggan eller Snidden. Att köpa ägg så här är såklart ett privilegium, det leder också till att jag vill göra något extra gott med dem. Helst äter jag ägget som det är, med en klick dijonsenap eller grått örtsalt från Grasse. Ibland gör vi Shakshuka, eller smörig äggröra med gräslök. I helgen såg jag ett recept på amerikanska pannkakor med choklad bitar i, chocolate chips. Innan förra resan till Stockholm hann jag göra en sylt på persimmon frukter på ett recept från en av mina favorit kockar och konton på Insta, Greg Arnolds Darkhorseorganic. Eftersom jag inte har några konserveringsmedel i sylten var det dags att äta upp den. Ett lyxproblem när man är två i en familj där båda älskar att laga mat, är att hinna äta upp allt. Vi har börjat att dela med oss av vissa måltider till Fredriks föräldrar, som bor lite utanför Söderhamn. Pga covid kan vi inte äta måltider ihop, men vi kan dela mat. Karin, Fredriks mamma får en låda med italienska råvaror, som även min dotter fick innan vi åkte upp från Stockholm. Ibland får jag extra råvaror över när jag ska filma eller skapa något recept, då kan jag dela med mig. Vi kanske får sjömansbiff eller några bitar morotskaka, ett fint sätt att ”umgås” utan att träffas, dela mat och råvaror. Fluffiga pannkakor med mörk choklad 4-5 st Torrvaror 2 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 2 tsk socker 1 tsk salt ½ dl chokladbitar, jag föredrar mörkchoklad 1 tsk vaniljpulver 1 eko citron Vätska 2 ägg 1 dl filmjölk 2 dl kolsyrat vatten 1 msk olivolja Hacka chokladbitarna, det finns färdiga att köpa i bokhyllan om man vill. Om du vill ha glutenfria pannkakor, använder du ditt glutenfria mjöl och bakpulver. Lägg alla torrvaror i en bunke, riv i skalet av citronen. Vänd ihop allt tills det är ordentligt blandat. Knäck i äggen, häll i filmjölken i bunken vispa ihop dem. När de är någorlunda mixade, vispar du i det kolsyrade vattnet tills du har en jämn smet. Häll i olivoljan och rör runt tills smeten är glansig. Vill du, kan du välja laktosfritt, veganer för använda mitt bovete våffelrecept istället. Smält en klick smör i en varm järnpanna, när smöret fräst klart, häller du i ca 1 ½ dl smet i pannan. Du vet att ena sidan är klar när stora bubblor dyker upp på ytan och kanterna är frasigt bruna av smöret. Vänd pannkakan, ca 1 minut på den andra sidan och sen är den gräddad och klar. Grädda klart hela smeten och dela upp pannkakorna på 2 tallrikar. Den här gången toppade jag med persimmon sylten, kokosyogurt, kanel, lönnsirap, några blad spenat och radicchio (italiensk bitter sallad) som smakar lite som endiver. Jag gillar det där lilla bittra krispiga med de fluffiga och söta pannkakorna. [caption id="attachment_19892" align="aligncenter" width="1000"] Havsprommenad[/caption]