Jag gillar att koka soppa på en spik, alltså att ta vad man har i kylen och skafferit och laga magi. High and low cooking, känns rätt i tiden, ett inkluderande kök. Nu är det så att jag sällan har problem med att hitta riktigt bra råvaror. Det som var min hobby, att leta upp marknader och bönder, har blivit en passion. I nästan varje by, stad och land har jag en bonde, en örtexpert eller ett par marknader jag vill besöka. Det är det första jag tänker på när jag landar, vilken dag det är, vad som är öppet.I Grasse, nära mamma, stänger nämligen alla små butiker, osten, köttet och fisken, varje måndag när de lokala bönderna ställer ut sina stånd på parkeringsplatsen. För att stödja dem och inte konkurrera ut. I nästan varje liten by finns det en butik med lokala råvaror. Den bästa ligger i Pre Du Lac, precis när oss, den är öppen onsdag till lördag. Allt är lokalt, du kan läsa böndernas namn och odlingsplats vid varan och allt är i säsong. Utbudet är fantastiskt, rovor i olika färger och storlekar, bitter sallad och vanliga sallad. Knöliga citroner och citrus frukter med blad och doft kvar. Pumpor, valnötter, riktig blomkål och vanlig kål som inte är industrialiserad. De har växt fritt i jorden och plockats för hand. Du ser det för att de inte är lika tighta som dem vi hittar i butik i Sverige. Här odlar man tight kål för att maskinerna inte ska ha sönder dem när de rycks upp.Det finns ostron, ostar, kött, fisk, vin, getmjölks tvålar, olivtvålar, dofter, hudvård, örter och den bästa spirulinapulver jag prövat. Inne i Grasse har det öppnat upp en kombuchafabrik, och runt om finns såklart blomsterodlingarna som förser alla de stora och små modehusen med doftoljor. Dior har precis köpt en massa mark för att odla naturligt, alltså inte välja någon utav de stora doftfabrikerna som skapar artificiella doftnoter när de tillverkar sin parfym. När den industriella och kemiska doftindustrin tog över, minskade intresset för det traditionella sättet att ta fram doftoljor. Det senaste årens tryck på att återgå till hantverket, riktig lyx som inte är massproducerad, inom mode och skönhetsbranschen blickar man nu tillbaka. De finns de som argumenterar att utvinna doftolja från naturen kräver både råvara och vatten. Det må vara sant, men du får en helt annan produkt och området kring Grasse, där industrierna ligger slipper lukta doftavfall, vilket det gör nu. Gör om gör rätt, skala ner och respektera hantverket.Tillbaka till råvaran, det är lätt att äta bra här. När jag kom hem för en vecka sen var jag både lättare i sinnet och i kroppen. Fylld av vitaminer, smaker och dofter. Trädgårdsarbete med alla oliv och fikonträd och den bästa hemlagade maten.Tänk vad långt vi i Sverige har kommit från att leva så här. Visst är det mer grönsaker i våra butiker, men vet vi vart den kommer ifrån. Om du tar dig tiden och läser vad det står på PLAST förpackningarna, kan det tex stå så här. Ursprungsland Spanien, eller packad i Spanien för Sverige. Vad betyder det egentligen? Packad i Spanien för Sverige, galet.Vi vill inte att våra färska grönskare ska komma från Almeria, Spaniens kåkstäder av plast. Det är ofta här våra råvaror kommer ifrån, vi vill ha färska råvaror året runt men gärna billigt. Almeria är känt för sina fruktansvärda arbetsförhållanden och plast så långt ögat når. Ta redan på vart din mat kommer ifrån, det finns alternativ. Matkoperativ, Crowdfarming eller svenska grönsakodlare som behöver vårt stöd!Lämnar er med lite härliga bilder från i julas, det är här jag hittar min inspiration till nästan allt jag skapar mat, ritualer, doft och skönhet.Min dröm är att kunna göra tvål och annat med olivoljan vi skördar varje år med en touch av doft och örter. Ett frö jag plantera inom mig, vi får sen vad som gror utav det. Tillsvidare njuter jag av det här.