[caption id="attachment_20059" align="aligncenter" width="900"] Alkoholfri kryddig mocktail med blåbär[/caption] Att fermentera kryddor är som att skapa parfym för smaksinnet. Föreställ dig söt kardemumma, svartpeppar, rosépeppar, korianderfrön, hibiskusblomma och nejlika. Ihop med apelsinvatten, sodavatten serverad med blåbär, vindruvor och is. Toppad med lite rosmarin och en pensé. Piggar upp den mörkaste novemberdagen, ihop med en skiva glutenfritt bröd, färskost och lax, helgens favorit. Det låter superkomplicerat, men det är det inte. Om du bortser från blomman, det kan vara svårt att hitta ätbara blommor på vintern men det går lika bra med färska örter. Den här tiden på året är fyllda med events, familj tillställningar och middagar. När julen äntligen kommer är det lätt hänt att man känner sig lätt marinerad. Här har du recept på ypperliga alkoholfria alternativ att bjuda som alternativ. Lägg in kryddor i söt sirap, låt dem stå i en vecka och dra för att ge smak och jäsa. Den här sortens jäsning kalas anaerob fermentation, är en process som inte kräver syre för tillväxt. Avsaknaden av syre när du sätter på locket gör att jäsningen går snabbare. Ett råd om du åker bort några dagar är att ställa dina burkar och flaskor i kylen, annars kan du komma hem till en klibbig överjäsning. Kom ihåg att låta burkarna och locken steriliseras i kokande vatten slipper du tråkiga överraskningar som mögel. Jag tittar till mina krydd och frukt burkar varje dag för att hålla koll. Se till att de kryddorna du använder är bra kvalitet, ju färskar oljor i kryddan desto bättre smak. Jag provade mig fram och började med små satser för att slippa misslyckas med en stor sats kryddor. Precis som med kefir eller kombucha fermentering, blir varje sats olika. Allt beror på temperatur, luftdrag, ljuset, kvaliteten på råvaran och ditt tålamod. Varje färdig drink blir något alldeles speciellt och originell. [caption id="attachment_20060" align="aligncenter" width="900"] Toppa din drink med torkad frukt eller färska örter[/caption] Grund receptet kommer från boken Gazoz, betyder kolsyrad alkoholfri dryck. Gazoz författare är Benny, som jag träffade när jag var i Tel Aviv för 4 år sedan. Hans drycker påminde om min kefir och kombucha mocktails och jag blev helt förälskad i hans lilla shop nära Levinsky market och med hjälp av sociala medier har vi hållit kontakten. Siraps basen 300 g socker 320 ml vatten Vispa ihop socker och vatten i en kastrull och värm långsamt, rör om tills blandningen ör helt klar. Kyl ner om du ska använda direkt, eller häll upp på en flaska och förvara i kylen. Krydd-fermentation 60 g valfria hela kryddor. Kardemumma, svartpeppar, rosépeppar, hela chilifrukter är bara några få val. Lek, experimentera och ha kul. 180 ml siraps bas Häll sirapen över kryddan, se till att allt är täckt innan du sätter på locket. Skölj av burken med lock på under rinnande vatten för att slippa klet. Låt det stå i minst en vecka i rumstemperatur innan du använder den. Titta till blandningen och hälla på mer sirap om kryddorna absorbera vätskan. När kryddsirapen är klar är det dags att göra din mocktail. Börja med att lägga isbitar i valfritt glas, fyll på med frukt eller bär och kryddsirap. Gillar du sött använder du mer sirap, tricket är att få till en smak-sprakande drink. Krydda, sött, syra, styrka mm du bestämmer. Jag gillar lite syrligare drinkar och kanske toppas med lite kombucha eller kefirvatten. Citron, lime, limegräs och apelsin funkar också. När du satt smaken eller smakerna häller du på sodavatten, jag brukar tänka 50/50 med smak, frukt/bär, is och sirap, resten sodavatten. Om du gillar bitter smak finns det många bra tonicmärken att välja på i mataffären, granskott och enbär är en favorit. Toppa med blommor, färska örter, torkad frukt och rör om lite för att smakerna ska blandas. [caption id="attachment_20061" align="aligncenter" width="900"] Nästan för vacker att dricka[/caption] [caption id="attachment_20062" align="aligncenter" width="900"] Glutenfritt bröd med färskost och röktlax.[/caption]