För snart en vecka sen kom jag hem från en matresa jag gjort till Israel. Jag och tre journalister från Aller Media skulle få äta oss igenom fem dagar i Tel Aviv och Jerusalem. Israels Turistråd ville vissa oss det vegetariska utbudet i form av markander och restauranger, arkitektur, kultur och historiska platser. [caption id="attachment_19230" align="alignnone" width="900"] Picklat[/caption] Våran guide Igal möte oss på Tal Hotell som låg precis vid stranden varje morgon och kväll för att vissa oss en del av den kulinariska arvet. Israel är ett ungt land och har en bråkig historia som man märker av på olika sätt. Jag tänkte faktiskt dela in mina upplevelser i två blogg inlägg, en om maten och ett om mina tankar och känslor kring hur det kändes att vara där. Du blir berörd på olika sätt och i dagens debatt om resandets vara eller icke skulle jag vilja påstå att många skulle behöva resa, inte för att lägga sig i en solstol, utan att få uppleva livet bortom det vi ser på nyheterna eller läser om. Jag kom hem med mer frågor än svar och det kändes sunt, då kan du diskutera, prata, fråga och lära dig mer om livet och människor. [caption id="attachment_19219" align="alignnone" width="900"] Pastamagi[/caption] Tillbaka till maten. Alla frukostar åt vi på hotellet, buffen bestod av härliga sallader, chia-puddingar, frukt, olika sorters yoghurt belgiska våfflor och shakshuka. Shakshuka är en ägg rätt med kryddig tomat sås, väldigt god och matig. Vi åt street-food, fine dining, historiska rätter, drack shots med gurkmeja, hampa olja och svartpeppar, den bästa kombuchan och andra fermenterade drycker. Vi gick matlagningskurs hemma hos Adi Cohen i en förort och fick se hur man bor och äter hemma. [caption id="attachment_19213" align="alignnone" width="900"] Vild sallad[/caption] I Jerusalem åt vi shabbat gryta, himmelska hummusar, färsk falafel, getost kaka med pumpa och pistagenöt, besökte en tahini fabrik där sesamfröna maldes mellan två stenar som var sexhundra år och halvan var söt av ren sesamolja och inte vittsocker. Söta mjuka dadlar och turkiskt kaffe intogs vid ingången till Al Aqusa Mosken sittandes i gångar som är från Romar tiden. Lite utanför Jerusalems centrum åt vi middag på kosher restaurangen Ecalyptus, kocken som var född i Irak, hade plockat vild sparris och blommor till det persiska riset som han serverad med en mängd olika smårätter. [caption id="attachment_19220" align="alignnone" width="900"] Bagel[/caption] Tel Avi är en ung stad med mycket puls och nattliv, det blev det många härliga markander, mjuka stora avokados, ostar, nöt-ostar, inlagd fisk, gravad fisk, picklade grönsaker, pita bröd som var tjocka eller tunna som spets, mera hummus och juicer. [caption id="attachment_19206" align="alignnone" width="900"] Gazoz magi[/caption] Personligen tycker jag att streetfooden var överlägsen det som serverades på restaurangerna. Enkla rena smaker med fantastiska råvaror. Den bästa dagen förutom när vi besökte Jerusalem var när vi promenerde igenom de Florentinska kvarteren, Levinsky Street och beökte Cafe Levinsky. Cafe Levinsky är ett mecka för dig som gillar kombucha, fermeterade drycker, gazoz som är en naturligt kolsyrad dryck smaksatt med naturliga råvaror och tinkturer. I samma kvarter hittar du de bästa cafferna, barer och små restauranger med mat från hela mellanöstern och afrika. Ska du besöka en plats i Tel Aviv och äta, this is it! Ni hittar Cafe Levinsky HÄR. För matlagnings kurs se Adhi Cohen HÄR. Restaurang The Ecalyptus HÄR. Vill ni komma i kontakt med min guide Igal skriv i kommentar fältet! [caption id="attachment_19222" align="alignnone" width="900"] Rökt_Aubergine[/caption]