[caption id="attachment_19479" align="aligncenter" width="1000"] Spröda kex av linfön med ättika och salt[/caption] Ja, det var ett tag sen jag fick tid till ett inlägg. Min bank med vad jag vill skriva om växer medans jobb och studier äter upp veckorna. Det blir heller inget långt inlägg utan ett recept som jag vet att många bett om. Jag älskar chips och föredrar potatis varianten över grönkål, nyttigt och chips har aldrig passat i samma mening innan. Tills jag var på Fäviken i September och fick pröva på linfrö-kex med ättikssprit och salt. I mitt recept rekommenderar jag att du låter fröna stå i vatten tills det bubblar lite och luktar jäst typ två till tre dagar. Då får du igång en fermentation som gör dem extra spröda och krispiga. Linfrö-kex med ättika och salt 5 dl linfrön 1 l vatten för blötläggning 2 dl ättika Flingsalt Lägg linfröna i blöt, ca två till tre dagar. Skölj av fröna innan du stryker ut dem på en plåt med silikon underlag. Silikon gör dem lättare att hantera än bakplåtspapper och ju tunnare du delar upp smeten desto snabbare går de att torka. Sätt in plåtarna i ugnen, börja med 100° men sänk sen till 70°. När du känner på ytan av kexen och det känns torra är det dags att börja pensla på ättikan och saltet. I en vanlig ugn brukar det ta ca sex timmar på låg värme att torka och under den tiden penslar du var trettionde minut. Passa på att göra kexen en dag när du är hemma med andra sysslor eller gör en smet ihop med några vänner för sällskap. Jag vispar ihop en kräm med havre creme fraiche, pepparot och citron. Servera med lite bubbel eller vin. Lycka till!