[caption id="attachment_19778" align="aligncenter" width="1000"] Blomkål[/caption] I helgen var det skördelunch hos Agnes och Mauritz som har Karshamragård, en ekologisk grönsaksodling som ligger i Botkyrka ca 40 minuter från Stockholm. Vi är så kallade andelsägare, vilket betyder att vi prenumererar på en grönsakskassen hela sommaren, till det att odlingen går i ide för vintern. Varje vecka hämtar vi en påse fylld med det grönsaker, med september månad kommer majsen, mangold, bönor och betor. [caption id="attachment_19780" align="aligncenter" width="1000"] Karshamra skördelunch med Agnes och Mauritz[/caption] Att jag vurmar för grönsaksodlare och marknader är inget nytt, när jag jobbade på Stockholms Matmarknad kom jag i kontakt med Karshamra och Hermelinsgrönsaker. Genom dem och andra bönder, som Mia från Lilla Labäck, lär jag mig om odling och politiken hur det som finns i livsmedelsbutikerna hamnar där. [caption id="attachment_19779" align="aligncenter" width="1000"] I fälten[/caption] Det är nästan omöjligt för en svensk grönsaksodlare att hamna på hyllan på Ica eller Coop, det vi ser där kommer oftast från stora lager i Spanien eller Holland Vill vi kunna köpa lokalt odlade råvaror är det vi som kunder som måste ställa kraven på butikerna genom att be dem ta in de varor vi vill ha. Butiken vi hämtar matkassen på är Rot på Södermalm, där hittar du även annat svenskt. Det är trist att det ska vara ett privilegium att få tag på bra råvaror, jag förstår att alla inta kan välja lokalt, ekologiskt eller rättvisemärkt. Prislappen ligger över de andra varorna och även om billiga varor sålda i bulk ofta är sämre för miljön eller arbetsförhållanden, har inte alla råd. Den sociala strukturen i samhället påverkar hur hållbara vi är. Även om ekologiska varor inte är dyra, med tanke på hur annorlunda produktionen ser ut, kan det uppfattas så när man handlar och jämför. Jag försöker sprida mina inköp där de behövs, när vi är i Söderhamn handlar jag lokalt men även i de butikerna med varor från mellanöstern, som drivs av invandrarna som bor där. På vintern har de bäst grönsaker och störst utbud, koriander som smakar koriander och syrlig fetaost. När Ica tar in samma pitabröd som de säljer hos sig känns det fel, varför kan de inte få sälja sitt bröd och att man handlar det där istället. Är det så svårt att gå in i en främmande butik och handla, rädslan för det okända visar sig överallt. Magdalena Hermelin, som jag även hjälper med ett en så läng hemligt projekt har blivit en vän, jag skrev om henne i ett tidigare inlägg här. När vi pratar odling är hon rak och ärlig med att det vi hobbyodlare (jag) sysslar med är långt ifrån det ofta hårda jobbet som ekoodlarna har. [caption id="attachment_19782" align="aligncenter" width="1000"] Äppelkaka[/caption] Väder, vind, klimatförändringar och framförallt politiken påverkar vad som tillslut hamnar på tallriken, men jag tror, framförallt med det senaste halvåret i bagaget att vi behöver mer jord och natur för att grunda oss i kaoset. När jag hälsar på hos Magdalena, älskar jag att promenera runt, plocka majs, blommor eller sitta mitt på åkern och meditera. [caption id="attachment_19783" align="aligncenter" width="1000"] Självplock i skinnkjol[/caption] Eller som i helgen när vi var på skördelunch ute på Karshamra, alla satt på filtar bland solrosorna åt varm foccacia och äppelpaj med rosblad. Med ena foten i grönsakslandet och den andra i en svart skinnkjol från Paris hittar jag lugnet, som den hobbyodlare jag är. Majskolv med bräntsmör och kumminsalt Svensk färsk majs ska ätas direkt, du kan även, med fördel äta den rå. Här har jag kokat majskolv med bräntsmör, helt galet gott! 2 majskolvar 1/2 dl smör Flingsalt Kummin Koka majsen i 5 minuter, spar blasten som du vänder ut och in och knyter innan servering. Lätt att hålla i när du äter din majs. Smält och brän smöret i en kastrull, häll över majsen och toppa med flingsalt och helakumminfrön. [caption id="attachment_19784" align="aligncenter" width="1000"] Majskolv med bränt smör och kumminsalt[/caption]