Nästa års trender inom kulinariksa upplevelser är mat och smaker från mellanöstern, Iran, Libanon, Syrien och Turkiet. Eftersom jag har bott i Tehran har de smakerna alltid talat till, mig framförallt som smakminnen. Saffran, pistage, mandel, riset som kokas med potatis i botten av kastrullen, härliga nann bröd och stora granatäpplen. Två bilder jag har på mig från den tiden när vi bodde i Iran som skapar smakminnen är ett foto när jag sitter i ett hav av rosenblad och luktar på en ros, och en när jag sitter och dricker svartte på något golv. Jag tror jag är fyra år på bägge bilderna och minns inte riktigt tillfällena men jag minns doften av rosenblanden och smaken av det svarta teet. Trender inom mat, mode, skönhet och hälsa tas fram framförallt för att sälja mer produkt, skapa "fomo" för att du skulle kunna missa något nytt och häftigt. Vi bör alla vara tacksamma att vi har mat på borden, hälsan i behåll och kan välja kläder som utrycker vår personlighet och humör istället för att oroa oss om de håller värmen. Ta allt med en nypa salt och låt dig inspireras, jag minns när jag började med växtbaserad mat och dekorerade allt med blommor. Väldigt få tog mig på allvar men jag älskade inställningen till råvarorna, att leka med färger, smaker och form, jag hittade min grej! Idag seer vi det överallt, vissa trender får gärna stanna kvar och bli till en livstil. Annat som fortsätter att "trenda" 2019 är CBD olja i mat och alternativ medicin, hållbarhet på alla plan, lokat producerade råvaror, naturligt vin, vikten med att lyssna på din biologiska klocka, time off från smart phones och fermenterad mat. Receptet på saffransbullarna är en liten inblick på de härliga kryddorna och smakerna vi använder oss av som kommer ifrån mellanöstern. Enjoy! [caption id="attachment_19106" align="alignnone" width="900"] Saffran 2019[/caption] Saffransbullar 50 g jäst 5 dl vanlig mjölk eller växtbaserad mjölk 2 pkt saffran à 0,5 g 1½ dl björksocker 250 g Kvarg eller växtbaserad creme fraiche 100 g smör eller växtbaserad alternativ rumsvarmt 17 dl vetemjöl eller glutenfritt alternativ. Finax och Leila har 2 bra alternativ. Tänk på att konsistensen blir lite annorlunda. Jag gillar att byta ut 5 dl av det glutefria alterativet till mandelmjöl. ½ tsk salt Fylling 200 g mandelmassa eller marsipan 200 g smör eller växtbaserad alternativ 1 ekologisk apelsin Topping 1 ägg ½ dl pistage nötter 1/2 dl rosenblad 2 msk Sumac Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°, tillsätt saffran och häll över jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Knåda inte för mycket utan låt den gärna kännas lite mjuk. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Riv av allt skal från apelsinen. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred fyllning på halva och vik dubbel. Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pistagenötterna, sumac och rosbladen. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.