När jag berättar om att göra egen kefir tänker de flesta på en mjölkig dryck, men kefir kan även göras med vatten, citron, smaksättare och lite socker. Sockret blir mat till probiotika som jäser till kolsyra. Lite som en kombucha svamp skapar kefirgrynen en härlig naturlig kolsyra. För mig har kefirvatten blivit livets dryck. Enkel att göra och fylld med näring, den påminner om ett härligt glas bubbel men utan alkohol. Du kan köpa kefirgrynen på Gryningen i Stockholm. Aktivera dem med: 2 dl vatten 2 msk socker Låt grynen aktiveras i 24 timmar. Du behöver en ren glasflaska med en solid kork och en saftduk. Tillsätt: 1 liter vatten 1/2 eko citron Välj av smaksättare och låta allt vila i flaskan på en mörk och varm plats med saftduken på toppen för att slippa fruktflugor och att dam ramlar ner i flaskan. Ta bort smaksättningen, citronen och kornen efter 24 timmar, rengör grynen och torka på en ren saftduk tills nästa gång. Häll i den klara vätskan i flaskan och knäpp på korken, nu är det dags för kolsyran växa till sig. Ställ flaskan på en ren, mörk och rumstempererad plats. Lämna inte flaskan för länge, den kan explodera! När kolsyran är klar kyler du drycken innan servering. I somras experimenterade jag med olika smaker, syren och hägg på våren, bär under sommaren och örter och ingefära på hösten. Härliga smaksättare är: Ingefära och citron Jordgubbar och ingefära Salvia eller lavendel Körsbär och ingefära