[caption id="attachment_19412" align="aligncenter" width="1000"] Panerad rökt rotselleri[/caption] För några veckor sen presenterade jag en julmeny för Leksands knäckebröd. Det är tredje året som jag skapar menyer åt företaget. Fokus för eventet var en smyglansering för deras julknäcke, menyn var nästan helt vegan förutom lite ost, jag älskar ost. Alla grönsaker kom från Hermelins, den veganska sillen eller inlagd aubergine var alltså helt svensk. Istället för kålrots skinka gjorde jag ugnsbakad rotselleri pannerad med chiafrön, chiafröna var det enda på hela menyn som inte var en svensk råvara. [caption id="attachment_19413" align="aligncenter" width="1000"] Inlagd aubergine istället för sill[/caption] Till välkomstdrinken vattenkefir på havtorn från Fäviken fick alla måla sina egna smörknivar, vuxen pyssel för att släppa mobilerna en stund är en bra början på alla event. Aubergine sill 420 g aubergine 2 sallads lök 1 krm svart peppar 2 krm kryddpeppar 1 st lagerblad 1 dl fänkåls dill 1 dl vanlig dill samt dill blomma 1 msk salt Lag 1.5 dl vatten 5 msk ättiksprit 2 dl strösocker Skiva auberginen och lägg på en plåt med salt, låt stå i 1 timme. Hacka löken och vänd ner auberginen i resterande ingredienser. Låt stå i 1 vecka innan du serverar. [caption id="attachment_19415" align="aligncenter" width="1000"] Ostkräm med topping[/caption] Ostkräm till knäcke-pinxos 1 burk vita bönor 3 dl riven ost 1 msk neutral olja Lite vatten Mixa allt till en slät smet. Kyl innan servering. Inlagda kantareller 600 g kantarell 2-3 msk salt 1 dl vatten Lag 2 dl ättiksprit 3 dl vatten 2 dl strösocker 2 lagerblad 1 tsk grov stött svartpeppar 1. Putsa svampen och halvera den eller skär i fjärdedelar, om de är stora. 2. Varva svampen med salt i en kastrull. Häll på vattnet och låt ånga under lock 2–3 min tills svampen mjuknar. Låt svampen rinna av och häll upp den i en glasburk. 3. Koka upp ingredienserna till lagen och sjud ca 3 min tills sockret lösts sig. Häll den varma lagen över svampen och låt stå och dra. Dressa knäckebröd med osten och kantarell. Fint och gott är att lägga på lite lingon och krondill. [caption id="attachment_19414" align="aligncenter" width="1000"] Choklad & rödbetsmousse[/caption] Choklad och rödbets mousse 2 dl växt-baserad creme-fraiche 2 msk kakao 2 msk rödbets pulver 1 krm sal 2 msk björk socker 2 krm vanilj Rör ner alla ingredienser med creme-fraiche. Låt stå i 1 h i kylen, lägg ett lager av moussen på en tallrik och toppa med hallon och blomblad.