Det ni kan läsa nedan är ett DM på Instagram som jag fick för några år sedan. Meddelandet kom från Magdalena Hermelin, en grönskasodlare jag lärde känna när jag jobbade som frukostkock på Stockholms Matmarknad i Sturegallerian. Matmarknaden, som var nyöppnad drog tills sig en helt ny skara av människor som jobbade med odling och mat. Jag fick lära min en hel del om hur maten vandrar från gårdarna till våra kök och restauranger. Kanske skulle fler vilja änga sig åt yrket om vi fick en annan vinkel av dem som står bakom det vi äter. Bara för att man jobbar med frön och jord betyder inte att man saknar still eller inte vill klä up sig! MAGDALENA "Mornin :) Jo, ska tala på ekogalan i morgon i egenskap som grönsaksbonde. 300 personer i beslutsfattande ställning inom dagligvaruhandeln i Sverige. De vill ha mer kravgrönsaker av oss lantbrukare men många har en skev bild av jordbruket och dess förutsättningar. Jag kommer att vara tydlig med det här. Hmm, min fråga till dig som är så stilsäker, ska jag klä mig enkelt och tydligt för att förstärka att jag representerar min bransch eller så som jag klär mig allra helst, Zadig-stilen. Ta mina generaliseringar för vad det är. Vill såklart att fokus ska ligga på det jag förmedlar....tack och hoppas du har en tanke att delge." MITT SVAR "Du ska klä dig som allra helst. Då är du ärlig i framtoning och kommer må bättre. Att jobba med det fantastiska ni gör är framtidens jobb. Men det betyder inte att man ska följa normen, skulle fler inse de skulle vi ha förre bloggare och bättre bönder. vilket är där kreativitet och egensinnighet behövs bäst."<3 I den där sista meningen skjuter jag mig själv lite i benet, men det är det värt. Ibland blir jag så less på genelariseringen jag kan mötas av; hur man bör bete sig för att man lever en viss livstil. Jag försöker inte låta det äta upp mig, utan istället bli inspirerad och fortsätta göra det jag tror på. Det sista jag ville bli när jag växt upp var någon som brydde mig om det jag jobbar med idag, för jag visste inte bättre. Nej, jag ville jobba med mode och gjorde den mellan 17-26 år tills kroppen och psyket inte pallade mer. Idag är det kul att jobba med kläder, stil och mode igen. Nu kan vi göra det hållbart och infiltrera mångfald, nuför tiden kan vi förmedla mer med vad vi har på oss än någonsin tidigare. Jag blir konstant inspirerad av färger, former, naturen det blir till min konst och en del av min stil. Jag vill tacka sådana personer som Magdalena för att ni utbildar oss i både det ena och andra, att ni punktera den där uppblåsta balongen, låter luften pysa ut och lämnar utrymme för en helt ny värld. För att läs mer om Magdalena och hennes familj se HÄR. [caption id="attachment_19377" align="aligncenter" width="1000"] Dill olja med havrekräm[/caption] STÅENDE SALLAD MED HAVREKRÄM OCH DILL OLJA Jag föredrar att alltid lägga dressingen eller krämen i botten av sallads skålen, då håller salladen sig krispig och fräsh. Det bästa är om man lassar upp krämen, oljan och det andra göttiga i ett sallads blad och äter med handen. Idag kommer jag dela ett av de recepten jag gjorde med Hermelins grönsaker, det enklaste och smaken passar perfekt i dessa kräft-tider. 1 knippe dill stjälkar och allt 1/2 l neutral olja 1 msk rörsocker 1/2 tsk salt Jag brukar mixa topparna först med olja, socker och salt. Efter några minuter tillsätter jag stjälkarna och mixar tills oljan nästan blir ljummen. När en härlig grön färg och doft sprider sig i luften är det klart. Häll upp i en ren glasflaska och förvara i kylen. Till den här salladen använde jag lite fermenterad havrekräm men det går lika bra med creme fraiche. Lycka till!