I ett nytt samarbete med Leksands knäckebröd har jag skapat en skördemeny där utgångs punkten är deras nya bröd bakat på sötpotatis och bönor. Jag beskriver även vad Detoxlife står för och hur jag ser egentligen ser på allt som har med bantning och dieter. Detoxlife står för att "detox" från alla dieter och måsten och välja livet. Ni får följa hur jag äter under ett år och där ingår ingen juice-cleanse eller någon super bantnings metod, här är det fokus på att äta mer och njuta! [caption id="attachment_18958" align="alignnone" width="683"] Skördemeny[/caption] Varför finns det inte en diet som heter soulfood dieten där man äter med själen och slipper tänka på om det är hälsosamt eller inte. Det mesta jag äter är bra för kroppen men det är inte min utgångs punkt. [caption id="attachment_18959" align="alignnone" width="682"] Råvaror[/caption] Min morfar kom från Dalarna, hans släkt var lakto-ovo vegetarianer och åt ägg, mjölk- och getprodukter. Men annars var det råggröt, potatis och kål efter säsong. Precis som min morfars familj äter jag efter säsong. Frukt och grönt i säsong är som mest näringsrika just då. Dessutom är det mer hållbart. På vintern blir det soul-food, varma soppor, middagar med vänner, ost och vin. Det är mörkt och kallt ute och jag vill ge kroppen bra bränsle för att orka med. På våren spricker det upp och det knoppas på björken. Jag plockar nässlor och små maskrosblad till gröna smoothies och adderar vilda örter och grödor till menyn. Alla dessa vårgrödor är proppade med näring och klorofyll. På sommaren fyller jag på med allt vad naturen erbjuder och livet skall levas. Med hjälp av solen är alla råvaror laddade med vitaminer och kroppen fyller på allt den kan för att klara av vinterhalvåret. Sensommaren och även en bra bit inpå hösten innebär skördetid. Det är också just nu som alla frukter och grönsaker är som mest fyllda med näring och min a rutiner är ungefär samma som på sommaren. Knäckebröd gjort på råg, näringsrikt och med lång hållbarhet, sträcker sig över alla säsonger är givet i mitt skafferi. Jag har tagit fram recept till en härlig och nyttig skördefrukost inspirerat av Leksands Sötpotatis & Bönor som du står dig länge på. Receptet är ett minne av min morfar som brukade bryta knäckebröd över långfilen. Recept skördefrukost Leksands Sötpotatis & Bönor med solrospaté Svamp är både smakrikt och nyttigt och gör sig utmärkt på macka! 1 dl rostade solrosfrön 1 färsk karljohansvamp eller 3 st skogschampinjoner 1/2 sötpotatis 1 morot 1/2 stjälk selleri 2 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 1/2 dl gräslök Några kvistar kruspersilja Olivolja Hacka upp svamp, sötpotatis, morot, selleri och stek i olivolja med salt och peppar. Tillsätt solrosfrön och mixa med stavmixer, det är viktigt att de är rostade det blir en helt annan smak nämligen. Hacka gräslök och persilja. Blanda i örterna och förvara i en glasburk i kylen. Bred på en knäckebrödet och servera med mjölksyrad gurka, lingon, tagetesblad och blommor. [caption id="attachment_18960" align="alignnone" width="683"] Pålägg[/caption] Leksands Sötpotatis & Bönor med tångkaviar och syrad grädde Ett superenkelt pålägg som smakar himmelskt! 2 dl syrad grädde alt oatlys creme fraiche 1 burk tångkaviar (eller ca 3,5 msk Kalles kaviar) Citron Krondill Gräslök Vispa grädden hårt och vänd i kaviarkornen. Hacka gräslök och skiva citronen tunt. Bred kaviargrädden på brödet och dekorera med gräslök och krondill. Yellow smoothiebowl med knäckegranola och syltad zucchini Yellow Smoothie Majsen gör sig utmärkt i smoothies och ger en vacker gyllene färg 2 dl fryst majs 1 avokado 1 tsk vaniljpulver 1 citron, juice och zest 3 dl havremjölk 1 tumnagel ingefära 1 tumnagel gurkmeja 1/2 tsk gurkmejapulver Riv citronen på ett zestjärn och pressa ut saften. Skölj ingefäran och gurkmejan. Mixa alla ingredienser i en mixer. Syltad zucchini Syltad zucchini är jättegod med getost och surdegsbröd eller som topping till pannkakor och desserter 1 zucchini 1/2 msk kardemumma 1 kanelstång 3 stjärnanis 1 citron 3 dl björksocker eller vanligt Lite vatten Hyvla zucchinin tunt med osthyvel eller på mandolin och lägg i en glasburk. Riv citronskalet och pressa sedan ut juicen ur citronen. Vänd sockret med kryddorna och citronzest och pressa ihop det i burken. Häll citronjuicen i burken och fyll på med vatten ända upp. Låt stå i minst 24 timmar i kylen innan du serverar. Knäckegranola Detta recept är ett minne av min morfar, som var född i Dalarna. Han brukade bryta knäckebröd över långfilen varma sommardagar. Ovanpå sprintade han socker och ingefärspulver och jag älskade när det geggade ihop sig. Jag skippade sockret här men adderade lite naturlig sötma i de torkade blåbären. 1 paket Leksands Sötpotatis & Bönor 2 dl torkade blåbär 1 msk ingefärspulver 1/2 msk gurkmejapulver Krossa brödet i en bunke. Blanda med de andra ingredienserna och se till att kryddorna täcker allt bröd. Förvara i en tätslutande burk. [caption id="attachment_18961" align="alignnone" width="683"] Majs-smoothie[/caption]