Jag älskar avokado men jag blev trött på de omogna, övermogna och ofta långtifrån impoterade som finns att köpa i butik. Under 2 år jobbade jag på Stockholms Matmarknad, en del av Sturehof som då var i uppstarten mitt inne i Sturegallerian. Min uppgift var att som frukostkock utveckla deras frukostar till ett mer växtbaserad och nyttigare inslag. Den skulle serveras med deras härliga bakverk från Brillo, kallpressad grön juice och kanelbulle typ. Samtidigt försökte Matmarknaden få kockarna på Sturehof att använda grönt och de andra råvarorna från oss vi var ju ändå nästgårds. Vi upplevde nog alla att det inte alltid är lätt att byta traditioner, inte minst jag med mina konstiga frukostar. Mitt mål var aldrig att helt byta ut det som alltid funnits utan att alla skulle kunna få sitt. En chiapudding skulle kunna äta frukost med en skink macka och sen dela på en crossaint. En cashew yogurt äta med en vanlig osv. Jag ville tvätta bort stämpeln av hälsosam mat som något grått och tråkigt. Ofta i take away förpackingar. Istället serverad jag psykadeliska glas (vinglas) med acai, avokado yogurt och blommor. Ni kanske förstår att inta alla fattade vad jag höll på med.... Anyway när jag slutade var jag tvungen att rannsaka mig själv och insåg att jag inte var mer hållbar än kockarna inne på Sturehof. Även om jag använde björksav och de finast kallpressad bär-juicerna, hade folk som kom med kirskål och annat vilt som jag använde i smoothies förlitade jag mig alldeles förmycket på exotiska råvaror. Avokado, kokosvatten och exotisk frukt är alla underbar råvaror men inte året runt och varje dag. Ta reda på när de är i säsong, det brukar finnas skyltar i butik. Det var där och då jag bestämde mig för att lägga tid på att utveckla recept som var mer hållbara och med lite mer lokala produkter. Tro mig det är inte alltid lätt och blir inte alltid som man tänkt sig. Många av mina misstag blir ofta det bästa recepten till slut. Det är därför det är så kul att utmana sig själv och det är helt OK att gilla sin avokado men för att det ska bli balans välj något annat nångån då och då. Balance is key! Lila sötpotatis kräm 4 port. 1 lila potatis eller lila sötpotatis du brukar kunna hitta i de flesta mataffärerna. Hittar du inte kör på vanlig potatis du får till färgen med rödbetan! 1 rödbeta 1 färsklök blast och allt 1/2 msk kallpressad rapsolja 1 msk näringsjäst, kan uteslutas Salt och peppar efter smak. Koka potatisen och rödbetan tills de är mjuka. Hacka upp hela löken och mixa allt i mixern eller med handmixern tills det blir en mjuk fluffig kräm. Bred på ett rågbröd eller surdeg. På bilden här är pålägget helt vegan med nötost, blomkrasse, vanlig krasse, tångkaviar och syltade senapsfrön. Andra toppings till din kräm. Chevre med basilka och jordgubbar. Nötost med krasse. Tångkaviar och ägg. Lycka till. [caption id="attachment_18771" align="alignnone" width="900"] Lila pålägg på råg med nötost.[/caption]