Hej och välkomna till 2019. Förbered dig på ett Januari med listor från 1-10 hur du ska detoxa dig från allt det där syndiga du stoppat i dig under julen. Varför gör vi så mott oss själva? Vad är betyder egentligen uttrycket "guilty pleasures"? Känns lite sadomasochistiskt om ni frågar mig, smeka sen slå. [caption id="attachment_19115" align="alignnone" width="900"] Nya tider[/caption] Jag vill inte känna någon skuld för den pizzan jag åt igår eller att jag inte orkade ta mig upp på yogamattan. Det finns de som spenderar en hel livstid med att ha dåligt samvete, jag har varit en av dem. Låt oss göra 2019 till året när vi börjar lyssna inåt och upptäcker den biologiska klockan som klämtar på där inne. Pröva istället att ta hand om en risig självbild, fnurra på tråden inom familjen eller på jobbet, koppla bort från skärmen och prioriterar din sömn. Det kommer göra mer nytta en den där juice-cleansen eller yogakursen. Framförallt bör vi inte döma oss själv när vi inte orkar, att kunna "bara var" är en livslång träning, ibland är det evinnerligt tråkigt men oftast är den spännande. [caption id="attachment_19126" align="alignnone" width="900"] Pausen[/caption] Trender inom hälsa kan inte göra dig frisk eller ta bort de där extra kilona, bara du kan göra det. Livet går i vågor, ibland är det lätt att ta hand om sig och vissa perioder är det svårare. Hälsa är ytterst personligt, vad som passar mig kanske inte alls passar dig. Sätt på dig ett filter av sunt förnuft när du navigerar dig fram mellan alla analyser, böcker och trender. De bästa recepten och hälsotipsen jag har är gamla husmors knep, vi har bara paketerat om dem lite. Kombucha hetter egentligen volgasvamp och en bra tarmflora har alltid varit viktigt, syrat finns med i nästan all världens mattraditioner. Ta 10 djupa andetag innan du skriker ut din ilska, äter du mycket sött bör du balansera det med att mer äta bittert. En vindruva är tex väldigt sött och jäser lätt i kroppen. De små kärnorna är bittra och hjälper till med matsmältningen, så varför tar vi bort kärnorna undrar jag. [caption id="attachment_19118" align="alignnone" width="900"] Njut av maten[/caption] Det är flera år sedan jag gjorde en cleanse och jag försöker leva lagom resten av året istället det låter kanske inte så sexigt men det hjälper. Jag älskar gröna juicer precis som jag älskar ett par klassiska Levis jeans med ett vitt linne, de har blivit klassiker i mitt kök och i min garderob. Här är mina råd hur jag delar in mitt år för att må bra i kropp, själ och följa naturens biologiska klocka. På vintern blir det soul-food, "soultrition" istället för nutrition. Pasta, gratänger, varma soppor, middagar med vänner, ost och vin. Det är mörkt och kallt ute och jag vill ge kroppen bra bränsle för att orka med. Det är klart att det slinker in en och annan juice men fokus är att hålla energin uppe och värmen intakt därför passar inte Januari hetsen till beach 2019 mig. På våren spricker det upp och det knoppas på björken, jag brukar ta med mig några kvistar hem från landet. De är rika på C-vitamin och jag använder de små bladen som pålägg på knäckebröd eller att dekorerar smoothie glas med, istället för basilika eller andra örter. Jag plockar nässlor och maskrosblad till gröna smoothies och adderar vilda örter och grödor till menyn. Alla dessa vårgrödor är proppade med näring och klorofyll. Hinner jag inte använda det jag plockar torkar jag det och gör örtte på. Perfekt att ha senare på året när du behöver en vår boost! På sommaren fyller jag på med allt vad naturen erbjuder och livet skall levas. Med hjälp av solen är alla råvaror laddade med vitaminer och kroppen fyller på allt den kan för att klara av vinterhalvåret. Sensommaren och även en bra bit inpå hösten innebär skördetid. Det är också just nu som alla frukter och grönsaker är som mest fyllda med näring och mina rutiner är ungefär samma som på sommaren. 2018 var det året jag blev väldigt medveten om hur jag mådde i slutet på året trött och stressad men också tacksam för det gånga året. Jag ville njuta av det där härligt sista andetaget innan ledigheten. När vi sen blev lediga tog jag en helg utan sociala medier och gjorde en 10 dagars grundkurs i meditation online. Det var tufft de första dagarna men sen kunde jag sova 6-8 timmar i sträck vilket aldrig händer annars. Livet är så här först upp sen ner och ibland en pause, jag börjar inse det. För varje år blir jag lite mer vän med den tanken, att den där balansen, det där perfekta tillståndet är något flyktigt som jag inte kan kontrollera. Det gäller bara att vara tillräckligt vaken, att märka när det infinner sig och väldigt sällan har det med en grön juice att göra i alla fall för mig. Miljön och hållbarhet 2019 Under 2019 kommer jag fortsätta minimera användningen av engångsplast. Jag fick lära mig i New York var att även om du jobbar med världens största märken måste du börja miljökompensera hemma och på din arbetsplats. Annars kan du inte inspirera din omgivning till att våga göra en förändring. På den mediabyrån jag jobbade på användes igenomsnitt 1 engångssugrör varje dag av 1200 anställda. Det blir 400,400 sugrör per år! När vi tog bort dem och beställde metallsugrör till hela byrån gjorde det en förändring. Hur ser det ut på din arbetsplats? Hur mycket kaffe dricks det i engångs muggar, hur många juiceflaskor och lunchlådor köps det per dag? Är din juice-cleanse viktigare än jordens hälsa och dina barns framtid? Alla de här frågorna ställer jag mig själv varje dag. 500 millioner sugrör används i USA varje dag, man skulle kunna linda jorden 2 1/2 varv med dem. På de flesta Bikram studios jag tränar finns det plastpåsar som till blöta träningskläder. Låt oss säga att alla klasser har 30 elever, 3 klasser per dag och ca 359 dagar per år och alla tar en plastpåse per klass, gör matten. Det är lätt att ta med en tvättpåse eller något annat och slippa engångsplasten. Sluta tänk att det inte hjälper om du gör något, en liten förändring blir till många. I början av 2000 plåtade Steven Miesel ett fantastiskt jobb för Italienska Vogue, modeller som porträtterade dåtidens ikoner Paris Hilton, Nichole Richie paparazzi style på LA´s gator. På mer än hälften av bilderna håller modellerna kaffe från Starbucks och plastpåsar. Idag hade modellerna antagligen haft något annat än engångsmuggarna för matcha teet, glasflaskor med grönjuice och ett sugrör i bambu. Modebilder och stil har en enorm inverkan på samtiden, tänk vad du skulle kunna förändra om du börjar med det som är närmast dig på jobbet och hemmet. 2019, ett år fyllt av nya möjligheter, stora och små! [caption id="attachment_19131" align="alignnone" width="900"] Hollywood by Steven Meisel[/caption]