[caption id="attachment_19975" align="aligncenter" width="1000"] Glutenfri bull-kaka fylld mer rosor och Svenska jordgubbar[/caption] Den senaste tiden har jag snöat in på att baka glutenfritt, surdegar, bullar, pasta allt som jag gillar vill jag hitta ett lika bra alternativ till den som av någon anledning inte kan äta gluten. När jag var ung hade jag anorexia i många år och när kroppen läkte tog det nästan 7 år innan jag kände att gluten funkade i matsmältningen. Idag kan jag äta allt och har en mage av stål, alltså inte muskler men den tål allt När världen snart öppnar upp hoppas jag att återuppta att laga mat på privata middagar och till events, och jag älskar utmaningar. Det är svårt nog att baka, få till en ”vanlig” surdeg kan ta några försök. Ofta när man får ett glutenfritt alternativ är det tungt, stabbigt, geleigt eller någon annan mindre angenäm konsistens. Jag vill hitta lättheten, fluff, smak och jag vill att det ska vara någorlunda enkelt att baka för den som är intresserad och framför allt vill hitta ombyte till gluten. Som jag nämnde innan handlar det för mig om utmaningen att lyckas göra något glutenfritt lika gott som det traditionella baket. [caption id="attachment_19976" align="aligncenter" width="1000"] Att baka utan gluten är en inspirerande utmaning[/caption] Att baka glutenfritt behöver inte alls handla om ett val av diet, I Frankrike och Italien är det vanligt med mandel och kikärts mjöl. Teff mjöl härstammar från norra Afrika, i México och resten av södra Amerika är majs vanligt i Asien används bönor och ris. Är du kulturellt nyfiken som jag, och vill resa mindre pga miljön, kan du alltid resa i ditt kök. Ja, det är klart att jag försöker bort avokado och kokosvatten, att försöka hitta lokala förmågor som ingredienser och hålla mig till säsong. Samma sak där blir det en kul utmaning att inte kunna sväva ut jämt. Här precis som överallt i mitt liv försöker jag hitta en balans som håller för mig, kan inspirerar andra och kan upprätthålla min nyfikenhet och lusten till utmaningar. Själv inspireras jag av Aran Goyoaga som driver Instagram kontot Cannelle Vanille. Hon bor i USA och har rötter i södra Europa, hennes brödrecept har respekt till det traditionella baket men med ett nytänkande i hur man ska använda andra mjölksorter för att få fram ett gott bröd. Även här får jag improvisera lite, i Stockholm hade jag lätt hitta alla alternativa ingredienser, här i Söderhamn har vi inte samma utbud. Det gör det extra kul eftersom mitt mål är att kunna erbjuda ett recept till den som inte har tillgång till allt hela tiden. Jag är fortfarande i det utforskande stadiet och har inga färdiga recept och mått att dela, i stället vill jag tipsa om hur man kan ta tillvara på årstiden. [caption id="attachment_19977" align="aligncenter" width="1000"] Innan jäsning[/caption] Veckorna innan midsommar, vilken lyx i dofter, smaker och visuellt när alla blommor och blad slår ut. Men det är kortvarigt och man behöver stanna upp lite för at hinna med, jag tar långa promenader på kvällarna och plockar blommor som jag sen använder i köket. Den här gluten och sockerfria bull-kakan är fylld med ros bland och svenska jordgubbar, toppad med en glace av björksocker, havremjölk och rosor. Jag har gjort saft, vinägersirap och tinkturer till cocktails och mocktails på syren, hägg och rosor. Den skärmfria tiden går åt till att lägga in och bevara det bästa av årstiden. Jag gillar att plocka saker vilt, vildros har en helt annan energi än den importerade rosen du köper under vintern. Den är vild, sensuell och passionerad. Om vi blir vad vi äter, vem vill lite bli vild och lustfylld på sommaren? När jag äter mina sötsaker behöver det nödvändigtvis inte vara ihop med kaffe, kaffe dricker jag på morgonen. Till den här bull-kakan skulle jag föredra torrt bubbel, helst efter en lång brunch med pocherat ägg och lax. En sån där brunch som blir till lunch och sen fortsätter in på kvällen, precis som det ska vara på sommaren, ingen tid att passa. [caption id="attachment_19978" align="aligncenter" width="1000"] Bevara sommaren som ingredienser, även blommor[/caption]